Planning a Holiday

Holiday season is here! Can you believe how fast time flies? I remember i started to think about my new resolution around this time last year and now……. Gosh!

Okay since this is a holiday season, i believe many of us have been busy planning for holiday. Good news is…. I will share with you my tips and tricks about planning a holiday.

My family always go for holiday together minimum twice a year. During Ramadhan and Christmas.

If the holiday was unplanned/sudden, we will just join tour. This is easier since we just need to pay them and the agent will arrange everything for us.

However if we’ve planned the holiday long before, we will become adventurer and wanderer in new country πŸ™‚ which i kinda like ❀️

Busy arranging place to visit, food to eat, attractions to watch, till accomodation. All were prepared by ourselves.

So let’s start!

1. Find Itinerary


Thank God for internet. It’s a huge source for a wandering soul! Just type in the browser your destination, and thousand itineraries will be there for you to choose.

Study the itinerary and arrange it the way you like. You can definitely eliminate or adds on activity. The itinerary you got online is just for a basic guideline to make sure you don’t lost.

The itinerary will help you book your accomodation and planning your activity there.

This would take the most of your time. It’s really not easy to create your own itinerary.

Before, i used to complain almost all the itinerary that travel agents gave. But after travelling several times on my own, now i know how to be grateful to them and complain no more.

Still, in my personal view, i like to travel on my own coz everything is just the way i like it. The food, the hotel, the attractions, plus… no need to rush and wake up early πŸ˜‚ Β and maybe this the only reason my family started to go without travel agent since 2015. We’re not a morning person.

2. Check The Weather


This is important! You don’t want to underdressed or overdressed. If you know the climate, the temperature, it will help you to pack your stuffs and prepare for a good OOTD picture 😁

3. Bring Travel Adaptor and Cable Extension


Another important things that always on my list. It is safe to bring one rather than buying on spot. Why? Because you never know when will you have the chance to buy or find the place to buy. So prepare one first.

For me, one travel adaptor is enough. Then i will use cable extension to share with the whole members. Easy to charge. No need to wait and put on queueing number 😁

4. Prepare First Aid Kit


Bandage, medicine to cure cough, cold, diarhea, gastric, headache and for food poisoning and vitamin c is a must.

5. Get Local Simcard


Make sure to stay connected with the internet when you travel. This is to help you find a map and search anythinh you need if you have no one to ask. Plus, you can upload your picture to social media 😁 and you don’t need to feel afraid or anxious if you accidentally separated from your group/family.

This is why i prefer simcard than renting a wifi router. I always buy local simcard everytime i travel to new country.

6. Extra Pouch For Safety


Are you worried about pickpocket? Or even worse, they could ripped your bag off and get your important stuffs?

I always have pouch attached inside my main bag. I always put extra cash, identity card, passport there. Just in case they ripped it, my important stuff still hanging securely ❀️

7. Be Brave


As you travel on your own, the risk of getting lost is higher. Not only los, sometimes it will be hard to find transportation to get to our next destination. And people seems not so friendly and helpful.

Be brave. This is the art of travelling on your own. Take this as a chance to go outside your comfort zone and become the true adventurer!

8. Set Your Budget

IMG_6306

Budget is very important here. Please always remember your budget. Be flexible but don’t over exceed your budget.

It’s good to eat Chipottle or Panda Express or quick meal on convenience store, but it is great to try at least one nice meal at your destination. Find at Tripadvisor or other web to try the local recommendation for those worthy “michelin star” meal.

Last but not least…

9. Transportation Apps

IMG_6307

Installing transportation apps is one of the smart move. You don’t need to queue long time for Bus or Taxi. You could always get a lift when you’re almost lost 😁

Not only UBER and friends, i do install some train maps too to ease my journey.

Anddddd that’s how i always plan my holiday. Simple but could give a real headache too! πŸ˜‚ i hope you’re ready to plan yours by now πŸ™‚

Season Greetings! Happy Holiday pallls!❀️

Advertisements

Acne Pair Cream and B2B6 Vitamin Review

Heyho! My blogging family and beloved readers!

We almost reach the end of 2017. Time flies so fast.

And here i am, still struggling with my acnes.

Yesss, acne is real problem for me over years!! My skin is sensitive and acne prone skin. That’s why i am longing for the best cure , coz after a while, my skin will get used to whatever medication/product and the recovery become slower (and some show no progress at all, *sob*)

So after a while struggle with my everyday breakouts (yesss, it’s here today, gone tomorrow, and comeback again at night, and the cycle continues.. i am extremely tired and annoyed), i finally tried:

B2B6 Vitamin and Pair Acne Cream.

IMG_6065

Bought this at @shecare.id instagram. They open Japan PO and all the products they sold are authentic and they do test it for themselves! That’s why i have the confidence and purchase it myself (and some also endorsement, but heyyy, my review is honest and neutral. Sit back and relax 😁)

Let’s start with the vitamin.

B2B6 The famous vitamin taken by majority of Japanese daily to treat acnes.

Contains of :

20mg Vitamin B2

100mg Vitamin B6

110mg Vitamin C

107.7mg Yokunin Extract

1.4g As Protozoa Drug

40mg L-Cysteine

30mg Nicotic Acid Amide and,

0.05mg Vitamin H

And some partially pregelatinized starch, corn starch, hydroxypropyl cellulose, CMC-Ca, MG stearate, hypromellose, titanium oxide, talc, yellow No 5, iron sesquioxide.

Nah, why is it important to list them all? It’s because i want you to google it by yourself (to ensure you) and read that all those are normal and good and safe to be consumed.

Now, the dosage.

Best to be consumed 2 times a day, 1 pill each (15 years old and above) and 1 tablet a day if you’re at least 7 years old.

It works well to heal all acnes type, inconsistent menstrual period, pre-menstrual symptoms, mouth ulcers, sebums, whiteheads, rash, skin irritation, as well as helping the formation of collagen.

Now what about my personal justification? I love the vitamin! I browse all the ingredients and find detail information about it.

All the ingredients contained inside are really good for our body, our health.

I do not against this. I am a strong believer that sometimes we need to cure acnes from the inside. We need a better supplement to help our body reproduce the good and fight from within.

I experience no side effects. In fact, i consumed for 3 days and had visible result on the 4th day.

Better complexion, a healed breakout, no dry skin on the troubled areas.

Next is the Pair Cream.

Pair Acne Cream This is number 1 best selling and most wanted cream.

Contains of:

30mg Ibuprofen Piconol

3mg Isopropylmethylphenol

Stearyl alcohol, polysorbate 60, disodium edetate, paraben, diisopropanolamine, octyldodecanol, 1,3-butyleneglycol, carboxyvinyl, polymer and fragrance.

Recommended for acne prone skin, (to heal any type of acnes), skin eruptions.

Why do i love this Pair Cream? The cream is light! My skin could absorb this cream fast, so i don’t need to wait longer to apply my skincare routine and makeup.

This cream could be used multiple times a day as needed. Very light scented. Not greasy, not oily, not sticky.

And effective to treat my breakouts!

The dry skin around my breakout also soothen, well moisturized.

The cure process took a while for big acnes, but works fast for minor breakouts.

The only thing saddened me is this cream contains paraben. However, i do notice that most of the skincare products out there also contain paraben. And they have already test this out before selling, so sit back 😁

[Paraben is not a dangerous thing. It is some kind of preservative commonly used in cosmetic and pharmaceutical products]

Now let’s see the progress on my skin. I have better complexion after the 4th day.

My skin become moist, breakouts almost healed. You can see the visible improvement for yourself.

I have small tips for all of you who are going to buy and try these products.

Vitamins:Β You can try the 70 pills for a start. It is stated to get best result, consume 1 pill, twice a day.

I drink this every morning and before bed.

Pair Acne Cream: Don’t forget to wash your face first, then apply toner and essence (if any on your skincare routine), apply Pair Acne Cream on areas that need to be taken care of, then apply moisturizer on any other areas.

I don’t recommend to apply the cream after you spread your moisturizer onto the whole face, coz you will feel that this acne cream “doesn’t stay” or blend too well with the moisturizer. Like easily wiped amd gone. Such a waste right :,(

That’s why, for me, it is better to put no moisturizer on the breakouts.

I apply this cream 5 times a day.

The key for the maximum result is the consistency in everyday usage. It is important to stay committed!

Now if you ask me how long you need to take the pills and use the cream, i have very diplomatic answer to that.

Use the cream only if you need them. When acnes come, apply the cream regularly. When the acnes gone, stop applying the cream. This cream is not for eliminating redness and acnes scar, okay?

For the vitamins, if you have already opened the bottle, then finished it. If that’s your second bottle and you think your skin is back to normal, finish it then you can stop.

Why? Because it is real vitamin! So you don’t need to be worry to consume that.

I almost finish my first 70 pills, and i am going to continue to my second bottle. Just to maintain the good hormone inside of me. I am going to take another bottles in the future, when my breakouts get worse again.

IMG_6039


So are you going to give it a try? You can check Shecare.id on Instagram to place your order. And do read their testimonies to enlightened your curiosity.

For my fellow bloggers and readers outside Indonesia, you can try to browse them. Or if you happen to be in Japan, you can find these 2 easily.

If you want to discuss this with me, you can drop a comment below πŸ™‚ I will assist you.

** Disclaimer: Products used were some endorsements and some i purchase myself. What stated above is true and honest from my personal experience. I never published a review that is not experienced personally by me.

Letter to Friends

Setiap kali ada topic soal “Bullying” aku selalu panas dan merasa sebel.

Aku rasa semua dari kita pasti benci juga ya sama namanya di-bully.

Kalo aku jujur, aku ngga terlalu sakit jadi korban dari kejahilan dan nakalnya anak jaman sekolah. Dikatain “kurus” “item” , barang disembunyiin. Kursi didorong sampe kecepit di antara bangku sekolah…..

Aku punya pengalaman lebih pahit dinilai sebagai Pembully.


Ini kejadiannya lama banget. Jaman aku sekolah dulu.

Aku dulu bergaulnya ngga pinter. Pada satu masa, dieksklusifin cuman segerombol itu juga mau aja. Singkat cerita gerombolannya pecah semua dan pindah. Cewenya tinggal aku dan si A.

Si A tipe yang jarang masuk sekolah, bolos. Karena selalu bergerombol sama mereka aja, aku jujur merasa kesepian banget kalo si A ngga masuk.

Akhirnya aku bilang “kalo kamu ngga masuk, kasih tau. Aku juga bakal bolos”.

Suatu kali kita berantem karena satu hal yang aku ngga inget udahan. Tapi aku inget banget aku emang keterlaluan dan katain dia “bitch”.

One thing that i regret saying that time… Kalo jaman sekarang ngatain “bitch” gitu uda malah kayak panggilan ke BFF ya.

Pada jaman itu kasar. Dan aku tau aku salah.

I did apologize later on and it was fine…. Gitu yang aku pikir.

Ternyata ngga demikian sama si A.

Dia memendam itu dan kalo bahasa kasar aku jadi halu dianya.

Dia mulai ngga masuk sekolah terusan. Lalu dia lapor bilang katanya aku ngancam dia kalo dia harus selalu laporan sama aku. Lalu dia bilang aku mau bunuh dia kalo ke mall jadi dia takut banget.

Dia bilang aku sobek kertas ulangan dia karena nilainya lebih bagus.

Dia bilang kalo aku ngga gosok gigi. Dia bilang kalo pinjem uang sama aku, bakal aku tagih sampe ke sen paling kecil.

Dia adukan ini semua ke Kepala Sekolah dan aku dipanggil selama beberapa hari.

Aku masih kecil ya. Ngga bisa mikir. Aku cuman stress aja bilang aku ngga ngelakuin itu semua. Aku jelasin ceritanya yang bener.

Aku ngga pernah ngancam, ngga pernah sobek ulangan dia, ngga pernah nagih kalo kasih pinjeman uang, gosok gigi .

Singkat cerita Kepala Sekolah cuman bilang aku salah uda ngatain “bitch” dan harus berubah. Tapi rumor uda kesebar.

Seluruh angkatan aku taunya aku bikin gila temen aku. Aku sadis. Aku ini penagih utang. Dan julukan lainnya.

Konyolnya anak kecil, ngga ada yang berani bergaul sama aku karena takut nanti bisa gila juga.

Ohh kata-kata gila itu aku juga ngga tau gimana munculnya. Mereka menilai si A jadi gila.

Lalu kejadian makin aneh.

Satu siang mama si A dateng ke rumah. Kenalan. Memuji aku. Bilang aku ini BFF anaknya. Anaknya ceritain banyak hal tentang aku. Bahkan dia pengen aku jadi anak angkat dia supaya bisa sodaraan sama si A.

Besoknya dia dateng rumah teriak-teriak bilang aku bikin anaknya jadi stress dan depresi.

Besoknya dateng lagi minta maaf bilang aku anak baik, pengen kerja sama bareng papa mama aku buat kerjaan.

Esoknya marah-marah.

Sampe my mom ngga terima dan ke Kepala Sekolah. Mami aku bilang kalo mami si A berani dateng ke rumah lagi, mami aku bakal bawa kasus ke pengadilan dan perkarakan ini ke lembaga sekolah.

Lalu Kepala Sekolah dan guru BP minta maaf dan bilang setelah melalui beberapa rangkaian pemeriksaan terhadap si A, si A dinyatakan kondisinya memang “labil” dan ceritanya banyak karangan dan menyatakan aku ngga salah.

Tapi temen-temen ngga ada yang tau.

Aku cuman bisa ceritain ke beberapa temen yang berani samperin aku dan hibur aku. Ke beberapa yang kenal aku sejak kecil, cuman ke mereka aku bisa cerita. Sayangnya kita beda kelas.

Jadi cuman saat istirahat aku bisa merasa tenang punya temen.

Sekelas aku benci aku. Belum lagi kalo istirahat sendirian belom ketemu temen aku, ada aja yang bakal nyinyirin dan gosipin.

Aku jadi males. 8 jam pelajaran, aku bisa 6 jam ke UKS bilang sakit. Lalu sering bolos.

Wali Kelas aku cukup tanggap dan bilang kalo dia percaya sama aku. Kalo aku kayak gini, aku cuma ngerugiin diri aku sendiri. Aku harus bangkit.

Dia bilang juga, kalo aku baiknya tulus, orang pasti tau. Temen-temen yang awalnya uda menutup hati pasti jadi tau juga.

Dari sana aku sedikit bangkit.

Pelan-pelan membuka diri lagi.

Dan temen-temen pelan-pelan kenal aku lagi. Dan bilang “lohh kamu kok beda ya sama kata si A? Kamu ga kayak yang dia bilang sama sekali. Padahal awal bertemen aku jujur takut sama kamu, Ngel”

Waktu terus berlalu. Kita naik kelas. Tiap naik kelas, ketemu temen baru, pasti aja ada yang bikin itu bercandaan dan bilang “hati-hati sama Angel, nanti kita dibikin gila loh…” lalu mereka ketawa geli.

Beberapa masa lalu, si A masih merasa dia korban bully aku. Dia pernah wawancara dengan media untuk campaign aksi Bully ini.

Waktu berita keluar, bahkan saat itu aku tinggal di luar negri buat sekolah. Temen-temen bisa BB in itu. (Iya jaman blackberry masih berjaya). Ngetawain bilang “ihh Angel famous nihhhhh walo namanya disunting tapi kita tau itu kamu hahahahahaha.” Lalu chatnya diakhirin dengan kata “sabar ya. Kita percaya kamu. Kamu ngga gitu”

Tapi tetep dijadiin bercandaan kan. Tetep melekat sepanjang masa.

β€’β€’β€’

Kalo ditanya aku sama si A gimana sekarang. Sejak kejadian itu kita ngga pernah ketemu sama sekali.

Aku cuman pernah sekali ninggalin pesen di Facebook gara-gara aku terakhir suka mimpi bertemen lagi sama dia sampe tua. Di message FB aku bilang kalo aku minta maaf kalo aku dulu punya salah. Aku tau aku ngomong kurang ajar. Dia merasa dia victim, tapi yang terjadi sama aku juga lebih buruk. Lalu aku bilang kalo kamu uda maafin, approved aja friend requestnya.

Dan di approve.

Baru waktu gede ini, beberapa tahun lalu sempet kita ketemu di ClubHouse. Awkward.

Aku dengan sengaja pura-pura ngga lihat. Temen aku yang notice langsung bantuin dengan terus ngajakin aku cerita-cerita jadi aku ngga perlu liat kehadiran si A.

Tapi akhirnya si A nyapa. Tanya kabar. Dan selesai.

β€’β€’β€’

Jujur aku ngga tau mau bereaksi apa.

Kalo dibilang apa iya dia uda beneran maafin, tapi kok ya media menulis begitu. Jadi mungkin belum maafin.

Lalu kalo nyapa lalu malah berantem? Apa iya dia inget aku juga karena aku uda apus Facebook lama banget.

I am a coward. I admit that.


Tapi ada 1 yang mau aku sampaikan…..

Kalo soal bully…. jangan hanya dengar 1 cerita dari 1 sisi.

Dengarkan semua.

Cari tau kebenarannya.

Ketika kalian menjauhi yang kalian anggap “pembully” itu. Atau ikut mengolok-olok padahal dia berusaha menjelaskan atau bahkan dia berubah, kalian juga udah jadi pembully itu sendiri.

Just be wise. Yang bertikai biarlah menyelesaikan sendiri. Yang berwajib biarlah menilai dan menegakkan kebenaran.

Sisanya….. Jangan ikut campur dan berlakulah adil.

Dan sekali lagi mohon baca ini untuk membedakan:

Buat orang tua, jangan terbawa emosi. Cari tau dan selesaikan dengan jalan terbaik.

Buat yang lain…. apa itu bully? Apa itu beneran kasus bully? Apa dia boleh diperlakukan seperti itu sebagai hukuman kalian? Let’s check first…


A special thanks to my dearest teacher… Aku ngga bisa sebutin namanya. Ibu Guru A, terima kasih sekali atas kepercayaan dan dorongannya setiap hari. Kalau Ibu ngga pernah datang ke UKS dan selalu minta ketemu saya sebelum atau sesudah kelas, saya pasti sudah menyerah lama.

To my dearest friends Tine, Jane, YC, who support me during my lowest point that time.

Ngga peduli apa kata yang lain, kalian bertemen sama aku, dengerin aku, cheering me during the break. Itu berarti banget buat aku. Tanpa kalian saat itu, aku yakin aku uda out dari sekolah dan ga tau jadi apa.

Buat Angel, Selvi, Cyn, Manda…. 4 orang pertama yang beraniin diri ngajak aku gabung di kelas yang uda ngucilin aku…..

Walopun kalian takut banget sama aku…. tapi kalian mau temenan.

Sampe kita uda deket dan ngetawain kok bisa aku ngalamin kejadian ini, kok bisa dulu kalian percaya cerita dan takut sama aku…

Kalo ngga ada kalian juga… Aku ngga mungkin bertahan di kelas.

And to my forever and ever BFF….. Jo, Jinju, Yua, Lilo… Yang kenal aku luar biasa….. Buat selalu support aku. Jadi yang mengingatkan aku pas lagi salah. Tapi ngga malu buat berdiri dan bela aku kalo ada yang jelekin aku. Walaupun bukan kenal di masa kejadian di atas, tapi setelahnya ada banyak hal lain yang kalian udah nunjukin kalo persahabatan kita tahan ujian.

And to you A…. i’m deeply sorry for what i’ve done.

I spent years after that regretting the one word that made this all happened. They recognized me as the evil one. They made fun of me, they took it as the best joke ever portraying me as the clown.

It was hard on me too.

Aku memang salah bicara, jadikan aku list orang bermulut kasar ngga berpendidikanmu. But don’t put my name dalam cerita ancaman, sobek nilai ulangan dan cerita lainnya yang ngga exist…

And deep inside, i do think we really make a good frienship kalo semua itu ngga pernah kejadian. I lost a good friend too. Yes.. You are one of the bests.

Feeling Good About Yourself

Good day friends!

How are you doing today?

It’s been awhile from the last time i share on my “girl’s talk” category.

Do you feel happy, mad, or sad now?

Coz today i am gonna share about how i manage to feel good about myself in such situation.


I am an ordinary woman with thousand of problems daily.

I can become very moody, feeling hurt, annoyed, happy, mad, and extremely temperament depend on my heart’s situation.

When the blood pressure getting high and intense (read: may explode anytime soon), or when i am in my lowest point (read: tsunami of tears soon) i’d like to take deep breath and sit down.

Then i will do anything that would make me feel great about myself.

Oh this is not the battle of the mind whether i am making an excuse of things that i’ve done (or going to do) or not…

Make me feel great about myself here simply means doing things to relax my mind and tension.


What I Love

I love to take a quick nap. This is the best cure for my exhaust mind.

Before napping, i usually would do a chit-chat (grumbling) to God πŸ˜‚ followed with an apology and off to sleep.

Wake up with peaceful state of mind, i usually take a shower to refresh the body.And then…

The fun begins.

I will lock up my room and read my favourite book, listen to comforting music, and…. light on scented candle (if there is one).

The fun does not stop there. I have bunch of wonderfully smell good body lotion.

I love to apply it on my skin. Feeling fresh, smell good, and then i do feel good about myself.


But that’s not how i am gonna end my day.

Feeling good on the outside is great. But no one can deceive an empty heart (whether you’re too angry or too sad, you’ll feel that empty huge hole inside the heart)

The greatest move is about to come. It is to ask forgiveness whether you’re wrong or right.

Apology here doesn’t mean we are weak, wrong, or sinner.

It is simply means that we have big enough heart to humble ourself.

Apology comes with sincerity.

After that, i will definitely feel greaaaat about myself.

That empty hole is now filled with warmth and peace.

Don’t hold back or wait other to say “sorry” first. It will make your heart heavy.

Start doing good things to make yourself alive. To feel good (but not pretending to be that good person okay… Sincerity is the key here)

What if, you’re not in a mood to say sorry?

Tell you what, i have been on that position my whole life too! But practice makes perfect.

I know for sure whenever i hold back, my days will get darker. So i better to end it soon.

Find perfect timing. And then, shoot the bullet.

I know it will feel awkward, might be shameful too. But once you get over it, you’ll jump for joy! I guess that is worth it.

Afterall, don’t we like and need a good day? So let’s create one.

No matter how sad or angry you are, remember to treat yourself good and be glad about yourself.

Don’t forget to be happy today. ❀️

Sixth Sense

Not many of my friends know that i have interest in anything horror and had experience myself. Only my SOT friends know about this.

Ini dikarenakan emang mereka ngga ada yang demen nonton horor juga sih, jadi topik ini selalu luput dari pembicaraan kita.

Only my family know about it…

Nah hari ini aku mau berbagi pengalaman gara-gara semalem yang seru banget bahas horor sama adek aku. Jadi flashback lah kita ceritanya 😊

Kalo ditanya apa di keluarga aku (dan mama papa dan kakek nenek) ada ngga yang bisa ngeliat atau cukup peka.. jawabannya "TIDAK ADA". Tapi ga tau juga kenapa aku sama adek aku sendirian yang kadang bisa peka dan sensitive.

Pengalaman pertama itu awalnya waktu aku masih TK atau SD.
Misal ada barang jatuh, menggelinding ke bawah entah di mana kan. Aku tinggal tutup mata. Lalu aku bisa liat where the thing is located, exactly!

Bahkan kalo adek aku cari barang, dia tinggal suruh aku tutup mata and voila! I know di mana lokasinya dan dia jadi gampang ambil barang dia.

Beberapa kali waktu ulangan sekolah juga waktu aku mau jawab pertanyaan, aku bisa kayak inget bukunya, halamannya, kata-katanya persis, but that time i thought i just studied too hard. Ngapalinnya terlalu kuat aja sampe inget semua gitu.
•••
Perjumpaan Pertama

Ini terjadi waktu aku pindahan ke salah satu kompleks perumahan di Surabaya Timur.

Aku dan keluarga percaya kalo pindahan gitu mesti selametan yah. Kalo as a Christian, kita sebutnya house warming. Ada Pak Pendeta yang mendoakan dan memberkati rumah, lalu ada jamuan makan buat sodara dan temen deket.

Waktu ditengah-tengah mini ibadah ini, waktu aku nutup mata, aku bisa liat pocong.

"Apa itu bukan bayanganmu sendiri?" Sebelumnya sih aku ngga pernah bayang-bayangin hantu yah. Jadi aku cukup kaget. Aku bilang aja ke pendetanya dan dia juga nemuin hiasan patung yang dia bilang ada isinya.

Sejak saat itu aku lebih sering denger dan ngebau hal-hal yang ngga dirasain orang lain.

Kayak malem-malem suara barang pecah, aku sama adek aku lari keluar ternyata ga ada apa-apa.

Satu malem lagi ada anjing melolong kenceng banget, mami papi aku ngga denger apa-apa.

Belum lagi malam-malam lain kita bisa bau bunga, bau sesajen, bau dupa, bau-bau khas lainnya. Sampe paling seru aku bisa tau ada sosok perempuan serem banget di kamar aku dan lagi tidur di samping adek aku.
Suasana hening banget….
Aku bilang ke adek aku "dek…. ada sesuatu yah…"
Dan adek aku jawab "iya ce.. makanya aku daritadi diem tutupan selimut"
Aku bilang lagi "di sebelahmu ya"
Hening…. doa masing-masing, tidur dalem takut.

Tapi ya sekali lagi semuanya aku liat waktu aku tutup mata yah… aku ngga pernah liat dengan mata terbuka.

Belum lagi waktu retreat juga gitu. Waktu tutup mata aku bisa tau ada yang melayang-layang, lalu bisa tau ada wujud apa aja. Aku cuma kaget dan cerita. Ternyata menurut pembina yang bisa liat begituan, semua yang aku ceritain bener.

Atau waktu colleague aku nunjukin foto penampakan hantu anak kecil, yang lain teriak dan aku nolak liat. Kebetulan suami aku liat. Waktu perjalanan pulang, aku bilang ke suami aku "tadi muka anaknya bla bla bla bla gitu ya?" Dan dia kaget bilang "kok kamu tau? Kamu uda google?"

Semua dari aku tutup mata aja..

Sampe satu saat back to early 2010.. satu malem aku kebangun buat pee… di rumah lama di Timur.

Aku yang setengah sadar cuek aja buka kamar lalu jalan ke kamar mandi. Sepintas dalem gelap aku tau ada cowo rambut keriting lagi duduk dan ngerokok. Tapi aku cuek banget… Making my way to pee dan masuk kamar lagi.

Sampe di kamar, waktu pasang selimut, aku baru mikir "papi ngapain ya malem2 gelap2?" And then aku kaget banget "my dad's hair is not curly! And he doesn't smoke!" MANNNN!!!!

Paginya aku cerita cuman ya sekedar cerita lewat… ngga ada yang ambil pusing.
Sampe setelah lewat 1 taon, si mbak subuh-subuh mau pee juga kan. Dari belakang ngeliat di ruang tengah kok ada yang baca koran gelap-gelap.
Si mbak nekat aja masuk ruang keluarga, jalan lewatin orang itu. Dia bilang wajahnya papi aku, dan melotot liatin si mbak.
Si mbak nyalain lampu dannnn….. korannya melayang jatuh ke bawah… no one there..

Dia histeris langsung bangunin serumah…

I felt sorry for her 😆😆😆

Itu perjumpaan pertama aku.. setelahnya ngga pernah liat dengan mata terbuka lagi.
Semua aku tau cuman dari bau, tutup mata, dan paling sering lainnya adalah lewat suara.
•••
And the story continue

Aku pernah banget sendirian di salah satu hotel di Bali, tiba2 ada yang ketawa kenceng ditelinga aku.
Sampe lari kabur aku.
Ternyata di hotel itu juga mamaku liat aku lari-lari ke parkiran, dikejar, padahal aku di dalem kamar sama my dad and sis.
Belom lagi banyak jimat di depan villa kamar kita.

Masih di rumah lama lagi..
Siang-siang aku lagi makan bareng my mom..
Ada suara oma dari kamar manggil "Jing…. (my chinese name)"
Aku jawab "bentar Bo"

Lalu manggil lagi "Jingggg…"

Aku langsung lari bilang "iyaaaa"

Dan aku masuk kamar ga ada orang. Mami aku bingung. Mami aku bilang "km bicara sama sapa? Cari sapa?"

Aku bilang "mana Bobo? Aku dipanggil panggil"

Mamiku langsung kaget soalnya dia ngga denger suara apa-apa.

Pernah juga waktu kuliah di Singapore.
Satu pagi si mbak pernah bilang "siapa ya semalem mandi jam 3 pagi? Aku tungguin. Waktu pintu kebuka ta lihat udah ngga ada orang. Malem banget mandinya"

Aku cuma mikir kayaknya itu koko-koko yang rent kamar tengah soalnya mereka yang suka pulang malem. Lalu ngga pernah ada ceritaan lainnya.

One day aku ketemu tetangga singaporean, ngobrol, dia nanya "kamu baik-baik kan? Ngga ada yang gangguin?" Aku ngga "ngeh" dan bilang everything is good.

Sampe satu malem, jam 3 pagi, aku kebangun kebelet pee.. (screw you bladder kenapa mesti subuh 😭😭😭)
Kamar mandi di house itu terpisah antara buat mandi dan yang buat buang air.
Yang buat mandi ada kaca gitu, blurry tapi bisa tau di dalem ada orang ga.

Aku keluar kamar dan denger ada yang mandi. Aku lewatin aja dan sempet nengok dari kaca tapi ga ada bayangan apa-apa.
Aku masuk ke kamar kecil. Doing my business.
Sambil mikir edan mandi subuh.
And again aku kaget mendadak and DAMN! i remembered itu cerita mbak dan liat tadi ga ada bayangan orang di dalem.

Aku komat kamit baca doa. And damn, airnya dimatiin pas aku selesai pee juga.

Aku mikir "tamat aku tamat tamat tamat! Gimana kalo aku buka pintu lalu dia juga pintu? Kalo kosong aku pingsan, kalo liat lainnya aku pingsan juga"

Aku diem lama. Yang dikamar mandi juga diem lama. Ga ada suara handuk dan lainnya.

Akirnya aku nekad buka pintu trus lari ke kamar. Kunci. Tutup selimut sambil buka telinga lebar-lebar.

Pintu kamar mandi kebuka KRIEKKKK….
Trus hening, ga ada suara.
Padahal semua pintu di rumah itu berbunyi. Ga mungkin bisa dibuka pelan tanpa ada suara.

Habis mandi hilanggg… ngga ada suara masuk kamar.

Persis cerita si mbak. Dia buka pintu cepet2 setelah kamar mandi dibuka tapi gone… ngga ada orang.


Itu sedikit dari pengalaman-pengalaman yang aku alami.

Kalo ditanya, sekarang gimana?
Ya sesekali masih cium bau khas nya…
Sesekali denger ada yang lari-lari padahal ga ada orang.
Dan ya masih tau kalo ada yang ngamatin…. tapi aku uda ngga pernah nyoba tutup mata dan cari tau sosoknya kayak apa.

Aku suka horror tapi aku juga parno sendiri. I know ini kontras banget ya…

Aku doa sungguh-sungguh aku ngga mau bisa begituan.. ngga mau bisa liat yang begituan. Ngga mau bisa tau apa yang ada di balik pintu ato gudang gelap kalo aku tutup mata. Ngga mau kalo dikonfirmasi ke anak yang punya sixth sense lalu apa yang aku liat selalu bener..
Ngga mau………

Dan itu jarang terjadi lagi.

Mungkin yang ngga sengaja terjadi ya kalo emang aku lagi ngelamun ato "mereka" yang emang lagi ngeliatin diri mereka.
Tapi sekali lagi, aku ngga pernah coba tutup mata dan liat wujudnya apa.
Entah kemampuannya udah hilang dan doa terjawab atau masih ada… i don't wanna know 😊

Tapi mungkin udah hilang sih ya.
Soalnya kalo Darren anak aku nangis liat ke satu titik dan matanya kayak ngikutin gerakan ada yang pindah gitu, aku kok merasanya adem ayem aja ga ada apa-apa.
Aku cuman bilang "jangan ganggu" lalu peluk dia dan ajak doa aja.

•••
If you ask me, "kamu percaya hantu itu ada?" IYA aku percaya.
Tapi aku ngga percaya kalo itu orang yang kita tau.

Aku yakin itu cuman roh jahat yang ngambil wujud mereka. Ngambil ingatan dan lainnya.

Aku percaya yang sudah meninggal semua ke satu tempat perhentian sebelom saat mereka diadili ke surga atau neraka. Tapi semua nunggu di sana. Ngga ada yang terbang gentayangan.
This is what i believe.

I don't believe in mediums.. i don't believe in arwah penasaran atau yang tugasnya belom selesai.

Aku percayanya ada yang pake memory dan wujud mereka aja entah untuk apapun itu. Walo emang banyak cerita yang sejujurnya make sense kalo itu arwah penasaran atau emang yang dipanggil adalah arwah yang uda meninggal. Soalnya kok semua tau dan lainnya.

Aku cuman percaya sama keyakinanku huahahaha dan entah kenapa walo sempet mikir sana sini, i end up stick on what i believe lagi dan lagi…

Hohoho ini Jumat yang seru yah dan jadi pembahasan aku yang beda banget di blog ini.

Walau bahasa penulisannya kadang kocak, formal, kadang casual atau too good to be true, tapi itu semua kejadian nyata. Bukan copy paste cerita orang. Aku ngga bangga kok bisa ngerasain. Adanya serem sendiri. Jadi ngga perlu ngarang cerita πŸ™‚

Dan jangan kebawa takut bacanya yah hahahaha i hope you guys enjoy reading this sebagai sharing aku aja (Congratsss you know me better now! 😆 #gakpenting)

Dan percayalah dengan DOA ❤️ perlindungan dan keajaiban Tuhan cuman sejauh doa kok.. sejauh iman.

Aku setakut apapun, doa juga bisa tidur pules. Ngga diganggu.

Bukti konkrit lagi, aku paling takut sama yang kejadian di Singapore. Itu horror buat aku. Kalo di rumah lama yang horror si adek yah soalnya dia yang tidurnya disampingnya 😆

Pas aku di kamar mandi, walo takut banget tapi tetep doa. Itu iman aku kayaknya hampir ga ada deh..
But…
Liatin "dia" juga nunggu diem kan di kamar mandi satunya. Dia bisa aja keluar duluan. Di mana aku pasti pingsan juga di kamar mandi, ga berani buka pintu. Gimana kalo ditungguin kan 😭😆😁

Ternyata engga kan.. aku bisa keluar duluan. God is good. Apapun itu bikin perhitungannya "dia" milih diem aja dulu. Toh nanti dia keluar abis buka pintu lalu hilang aku juga uda ngeri dan membekas selamanya.

Dan sejauh ini, aku sama adek aku ngga ada yang ganggu ato jahilin ato jahatin. Jangan lupa berdoa yah 🙏🏻

Semoga hari kalian semua menyenangkan dan malem ini ngga ada gangguan 😆😁 *grin*

Little Voice

Hello good morning dear readers ❤️

This post is just another random thought and kind of self reflection for me.. so please pardon me if you got boring while reading it πŸ™‚

You know that inside every one of us, there's a sanctuary for the little voice.

Little voice that will remind us, warn us, and sometimes talk back to us when we are wondering and lost.

This little voice usually says a good and positive vibes.

As the time goes by, do you still hear it often? When does the last time it speak to you?

They said…. the more obedient you are, then the voice will talk often and vice versa, the more you ignore, you will hear no more from it.

For me, i prefer to hear it often. How calming it is when the storm of life come, and everything like trembles and falls into pieces, yet i don't feel alone. Every negative thought and  desperation were driven away.

But of course, to be able to hear it often, we need to nurture it.

We need to take words of encouragement from God's promises. We need to believe that. We need to consume a lot of "positive pills" and load it into our brain and heart.

And when the little voice speaks, we need to obey. We need to be quiet and reflect, and do it 😊

and then we will hear from it often, everytime we need alarm in this life 😊

This little voice…. often become a blessing to my situation. It keeps my mouth and anger shut, thus lead to wonderful harmony of relationship.

This little voice…. helps me to think better and wiser.

This little voice…. saves me from desperation.

I am not a perfect man, i do ignore and keep my ears shut sometimes.. i do let the voice become an echo… just an empty echo…

But I cherish the little voice inside of me. Trying my best to "feed" this little voice often, so it knows that there's a welcome place for it to stay.

So let's give the little voice one more time to shine in the darkness inside of us..

And be the light..

To remind us..

To stay in the right path of life.

Little voice little voice..

You are not only an echo in my head…

You are not only shadow in the heart…

You are part of me, waiting to light out the dark..

So let's fight this darkest hour together.

You and me..

Remind me… encourage me… never depart..


Let's stay connected : Instagram | Facebook | Pinterest

The Unique Blogger Award

Good day dear friends!

I am excited as i wrote this up.
I was nominated for "The Unique Blogger Award" by my fellow blogger Niken Martini on 27 July 2017.

Thank you Niken πŸ™‚ Do visit her blog. If you enjoy reading mine, you'll enjoy reading her blog! It is informative ❤️ Lifestyle guide

[please bear with me and read to the end, i am nominating some of my fellow bloggers. It could be you!]



By now, you might be wondering what is The Unique Blogger Award about and who start this, or who will be the winner for this award.

I did a research and find no answer. So my best explanation will be this is a wonderful positive thread that is happening in blogging world. Millions of blogger around the world participate on this award.

If this is just a thread, why should join when people nominate you?
Frankly speaking, if someone asking me to join the fun, the positive fun, why holding back? 😊 let's join the hype. This award also have rules in which you must nominate 8-13 bloggers.

I believe the person who nominated you and me follows many influencers. To be remembered and picked for the top 13 on his/her list is awesome for me ❤️ You are remembered! You do a great job inspiring others.


As a new blogger, i feel so honoured and of course beyond happy ❤️ (I know i am not the winner and this kinda loop where you can nominate others too.. but still….. it is a big deal! 😍)

Before, i felt inferior and couldn't see to which group i am belong in the blogging world.

Is it a Fashion Blogger, Food Blogger, Beauty Blogger, Motivational, Parenting or just simply write nonsense out of my brain? 😆

Not only that, i notice that my english is bad too.

But heyyyy… Thanks to all of you who showing me love and support by reading, following, subscribing, liking and dropping a comment πŸ™‚
You all made my day and make me know that i am accepted and loved ❤️

Thus, give me more motivation to write and share my experience with you. I will continue to do my best and i do really hope for your continuous and longterm support for my blog 💗🙏🏻


Now i am carrying a duty as the nominee of Unique Blogger Award.

THE RULES:

1. Share the link of the blogger who shown love by nominating you
www.nikensmartini.com

2. Answer 3 questions from your nominator
•• What are your favourite place for holiday? ••
To be honest, i really like somewhere with cool weather to be my fav place for holiday. Why? Because i do think my brain could explode real soon! I need to cool it down.
Cool weather here doesn't necessarily means a place with snow or mountain. Beach is also my fav place. I could feel the wind blows πŸ™‚ love that!

•• What is the best thing you ever do for your life? ••
Stand up for my own values πŸ™‚
Tho people mock at me, tho others despise, i will always stand on my principle of life. I won't just follow the majority. I will do the best and keep my path as straight as possible. Not to be called saint or angel, i want my conscience to be true and right and pure. And even more to pleased The One i owe so much for this undeserved life and blessings.

•• What will you do during me time?••
I love to read good books with music on my ear while munching sweet treat at Cafe and i will end my day with scented candle and mask on my face ❤️ Perfect!

3. In the spirit of sharing love and solidarity with our blogging family, nominate 8-13 people for the same award
•• www.pinkandundecided.blogspot.com
www.lewendyblog.wordpress.com
Www.thebeautywimp.wordpress.com
Www.oliveandclo.com.au
Www.thistinybluehouse.com
Www.lensembledujour.wordpress.com
Www.ennsportfolio.com
Www.cravenwild.com
Www.safirasjourney.wordpress.com
Www.shiq4.wordpresss.com
Www.josiahharry.com
Www.cheesiebunny.wordpress.com
Www.chealsheaflo.blogspot.co.id

Congrattttts guys! You deserve to be a nominee. You inspire me so much. (Don't forget to copy the rules, and answer 3 questions from me. Questions available on the next paragraph)
I really want to nominate all of the blog that i follow. Since i am limited to select only 13 max, so that's my list. But for those who are not in the list, please know that i love you and love your blog ❤️ that's why i follow you. Surely will pick you for the next award πŸ™‚

4. My 3 Questions For Candidates
1. What are the things you like about being blogger?
2. What are the things you hope to achieve as blogger?
3. What is your dream?

Thank you ❤️❤️❤️

Let's stay connected : Instagram | Facebook | Pinterest

Innocent Like A Kid

Hello dear friends πŸ™‚

Today i want to share with you my personal thought about being innocent like a kid.

This quiet moment happened few nights ago, when i was at hospital for my baby immunization.

While we were waiting for our turn to see the pediatrician, Darren played at kids playground. And after awhile, came an older girl playing by herself too.

My baby, without hesitation, came to the girl and followed wherever she goes. Knowing that my lil one wanna play with her, she can nurtured my boy.

She invited Darren to play together. Hide and seek, catch me if you can, climbing and sliding together. They laughed and running all over the playground.

Look how simple they are. 

They see new friend, they greet one another and play together. 

Things become complicated when we get older. We choose our friend selectively – which is good if you are selecting them based on the good and bad influence. But often, we, unaware, choose our friends based on the family background, religion, gender, race, and many other complicated aspects.

And this leads to the big gap in humanity. Some group think that they are more exclusive than others, and many more.

How sad it is….

If only we can once again being like a kid.. With pure heart….

And all we want is to make new friends and together we laugh…

I believe that we will create a better world.

Less problems… Less dramas…. Less concerns…. Less jealousy…. Less competition….

More loves.. More friendship… More supports…. More laughs…

Another thing that i reflected from my son…. He's easy to pleased. One hug is enough for him. One silly act could make him giggles long enough. He couldn't get angry for too long, even if i annoyed him.

I do really miss the days when i can laugh at simple things 😊

This is not a naive idea or dream. We all can achieve this if only once again, we become as innocent as a kid.

We all once a kid.. we all once so innocent and have a pure heart.

May this spirit always inside us ❤️

Remember to smile and be the blessing and the help for people around us πŸ™‚


Let's stay connected : Instagram | Facebook | Pinterest

Travelling with Baby (Domestic Destination)

Sudah lama ngga update bagian “Parenting” yah.

Hari ini aku mau bagi pengalaman buat travelling with baby dengan destinasi lokal 😊 Yes… Aku bakal bagi jadi Domestic Destination and International Destination karena cerita,tips tricks dan packingannya akan sangat berbeda.

Nah kebetulan saat Lebaran kemarin aku mudik ke Semarang, silaturahmi sama mertua. Dan baby Darren usianya 14 bulan saat penerbangan perdana dia ini.

Now kalo namanya liburan pasti sering jalan. Perlu bawa stroller / gendongan / carrier?

Aku jujur bawa carrier aja. Soalnya baby aku itu ngga betah pake gendongan dan duduk manis di stroller. Dia sukanya digendong hadap depan. Kalo tidur bisa nempel ke dada aja.

Untuk carrier aku udah coba berbagai macam brand. Sebenernya sempet ragu mau beli Pognae lagi mana harganya lumayan yah IDR 2.750.000 aku belinya di Suzanna Baby Shop Surabaya, takut nganggur lagi kayak yang lainnya di rumah (karena ga nyaman). Tapi akhirnya penasaran. Dan ini beneran beda banget ternyata. Super empuk dan ringan. Gendong Darren seharian pundak sama pinggang pinggul juga ngga sakit sama sekali. Kaki ngga berasa berat. Darren juga nyaman (padahal merk lainnya dia ga betah duduknya, minta turun)

Jadi yang mau beli Pognae, ternyata mereka bukan cuman iklan kok. Terbukti nyata dan bagus πŸ‘πŸ» Aku recommend banget ini ❀️ [I bought Pognae No5 karena waterproof dan 4 musim. Ini buat bekal perjalanan winter kita ke Amerika besok 😊 Stay tuned buat ulasan tips nya ya]

Apa ngga susah cuman bawa carrier? Jawabannya adalah engga susah. Kita dimudahkan sama mobil. Naik turun mobil terus. Jadi kalo pake stroller malah repot. Bawa ke mall bawa ke tempat makan juga lebih praktis buat aku.

Berikutnya adalah soal sterilizer. Di sini aku sistemnya cuci air biasa lalu aku rebus dalam air mendidih bentar. Ngga ada sterilizer soalnya. Jadi pake cara kuno aja.

Apa ngga kuman mom? Apa botolnya aman? Kalo soal kuman jujur aku ngga bisa garansi. Tapi sejauh ini kemarin Darren tanpa diare sama sekali kok. Kalo soal botol, kebetulan kita memang pake yang botol kaca. Ada botol plastik 3 biji tapi yang udah hampir menyerupai kaca. Jadi tahan panas. Lalu aku ngga lama kok masukin air mendidihnya, cuman diaduk-aduk bentar aja 😊

Sekarang mari kita bahas soal packing barang baby dan makanan selama liburan yah.

Let’s start with the food.

Darren selama ini belom makan makanan aku. Dia cuman paling icip-icip 2 sendok kecil aja. Makanan dia selalu aku masak tanpa garam, gula, msg dan lainnya. Murni kaldu daging dan bawang aja buat rasanya.

Jadi soal makan sedikit challenging. 2 hari pertama Darren ngga mau makan sama sekali. Akhirnya aku banyakin di susu aja. Dia paling icip makanan aku 1-5 sendok maksimal.

Untungnya ini domestik yah dan tinggal di rumah mertua. Jadi kita ada beli daging, ikan, ayam dan masak dikit-dikit. Jadi aku selingin. Misal hari ini banyak susu + biscuit, brati besok aku ngalah. Ngga pergi pagi-pagi. Masak dan biarin Darren makan dulu baru kita jalan.

Baby aku ngga suka makanan instant baby 😭 percuma beliin. Uda dilatih tetep ngga mau. Padahal menurut aku rasanya juga enak. Nah buat lainnya, anaknya bisa dilatih makan makanan instant baby atau makan makanan dewasa. Kalo dia suka, bakal ngebantu banget soalnya.

Untungnya setelah 4 hari dia mulai mau makan dikit-dikit. Jadi biasa aku masak buat lunch and dinner porsi kecil, masukin kotak makan lalu bawa jalan deh nanti nyampe tempat makan sambil aku campurin makanan aku dikit.

Oh ya aku ada bawa gunting TinyBites. Quite expensive yah (IDR 189.000). Parets aku sempet bilang percuma, udah pake pisau garpu sendok aja kalo perlu. Tapi aku kayak merasa butuh ini. Dan ternyata recommended kok. Praktis banget. Beneran kepotong semua jadi kecil-kecil.

What about the milk? Kebetulan Darren udah pake sufor. Jadi aku bawa sedikit dari Surabaya pake Dr.Mama Powder Milk (IDR 120.000 / 30)

Aku bawa secukupnya aja buat selama di airport, pesawat, sama hari pertama. Setelahnya aku beli susu di Semarang. Biar ngga bawa kaleng gede gitu si niat awalnya dari Surabaya. Nanti diselingin sama Susu UHT 😊

Kalo nanya aku kenapa ngga bawa pake Dr.Mama aja semuanya, jujur aja yang bilang packing lebih spacey karena ngga harus bawa kaleng kurang tepat yah. Apalagi kalo perginya lama loh… Bawa kaleng malah praktis. Bawa Dr.Mama malah bulky. Cuman enaknya adalah praktis selama bikin susu kayak di jalan. Tapi enakan bawa kaleng. Makanya buat yang bawa kaleng juga ga masalah kok. Bawa gede sekalian aja. Aku next juga maunya bawa kaleng langsung aja. Dr.Mama nya buat kalo diperjalanan doang baru siapin.

Bahasan terakhir seputar food.. Mungkin soal air. Di rumah Darren minumnya air mineral yang dimasak (rebus). Lalu aku punya termos gede banget. Jadi masukin sana. Kalo holiday kan ngga bisa dan ngga sempet, Darren minum air mineral biasa. Praise Godnya perut pencernaan juga gapapa kok. Lancar aman.

β€’β€’β€’β€’β€’

Sekarang mari bahas soal Packing ❀️

Packing ini super berat kalo travellingnya sama baby. Biasa aku bawa koper 32″ itu kalo bepergian overseas aja dan itu 3 minggu. Ini cuman 9 hari, 32″ + handcarry luggage + diaper bag khusus buat si nyonyo (bocah lanang / anak cowo) ini.

Bajunya banyak banget. Soalnya anak aku ngga demen pake bib. Gerah. Jadi kalo makan lagi nakal ya udah ganti bajunya yang banyak banget.

Belom lagi ngepack diapers, alat cuci botol, mainan juga.

Oh ya selalu sediakan pakaian lebih yah buat jaga-jaga 😊 Aku bawa sampai 5 pasang si sparenya. 

Aku ngga pake ziplock lalu ditulisin ato siapin bajunya day by day. Soalnya seperti biasa, jeans bisa dipake beberapa kali. Ada item lainnya juga. Kalo aku jadinya merasa ribet. Jadi aku pake tradisional aja. Yang penting waktu packing udah ada gambaran mix and match bajunya and that’s it. You’ll be okay❀️

Jangan lupa pack obat standard dan perlengkapan standard kayak batuk, pilek, diare, panas, cream alergi (kalo ada), gunting kuku, minyak.

Ini perlu banget. Darren ada dermatitis atopic dan lama ngga kambuh. Ke Semarang aku ngga siapin creamnya. Akhirnya di sini harus cari dokter. Aku sampe pergi ke 3 dokter dan menurut aku tetep kurang memuaskan diagnosa dan pengobatannya. Aku sampe tanyain ke temen yang apoteker dan dokter dan terbukti dokternya di sini sedikit salah. Aku cross check sama dokter Surabaya juga 😞☹️

Jadi lainnya jangan lupa siapin yah. 

Lalu soal diaper bag, aku bawa tas ransel. Ransel jauh lebih praktis daripada bawa tas diaper selempang/long strap menurut aku.

Kalo di Surabaya, aku bawa diaper bag Muji (S$90). Gede banget bahannya waterproof. Barang Darren semua di sana, mainan – baju ganti – pampers – makanan -buku kesehatan dll. Aku kira ini buat bekal aku travelling juga. Tapi ternyata kurang nice buat foto. Berasa bawa handcarry ke mana-mana πŸ˜† dan rupanya lebih praktis dan nice pake backpack.

Udah invest mahal, Mujinya bisa dipake buat bawa handcarry beneran dah hahaha. Oh before i forget, backpacknya merk Anello. Ini dikasitau ipar aku. Recommended πŸ‘πŸ»β€οΈ Warnanya bagus-bagus, sizenya banyak, ada compartment di kanan kiri, dalemnya juga cukup gede. (Kemarin ke Semarang pake Jansport dipinjemin adek aku, dari sana baru beli Anello)

β€’β€’β€’β€’β€’

Last but not least, saran untuk penerbangan….

β€’ Sediakan mainan untuk mengisi waktu biar ngga bosan – I know ngga semua anak bisa langsung tidur. Aku bawa flash card Alphabet + Magic Drawing Board. Pas berangkat, Darren anteng banget dan tidur. Pulangnya aku masukin mainan ke bagasi karena mikir dia pasti anteng + tepat jam tidur + cuman 30 mins flight. Ternyata meleset! Dia nangis setengah perjalanan.

Kalo uda gini jangan marahin anaknya atau malu atau ngga enak hati sama penumpang lainnya. Kita fokus gimana bikin baby comfortable aja. Lainnya cuekin. Aku juga sempet diliatin dengan tatapan ngga enak sama penumpang, well i guess dia belim berkeluarga dan ga tau how travelling with baby could be tricky and challenging. Jadi lainnya, jangan pack mainan ke bagasi yahhh.

β€’ Minum saat take off dan landing – Bisa susu bisa air putih. Ngga semua anak mau susu. Kayak Darren, kalo bukan waktunya minum susu dia ngga akan mau dikasi susu, jadi pilihannya adalah air putih. Susu bisa disiapin sebelom masuk pesawat biar ngga rempong di dalem.

Earmuff? Penting loh biar ngga bising. Kadang kan kita masih harus jalan sendiri ke pesawat itu bisingnya poool. Sayang anak aku ngga mau pake. Uda beli BabyBanz IDR 350.000 jadi ya maminya nutupin telinga pake tangan aja πŸ˜…

β€’ Early check in baggage – Biar ngga kiasu sendiri nantinya. Ngga dagdigdug atau rempong atau keburu-buru

β€’ Final call boarding – LOL jangan sampe telat yah. Cuman jangan buru-buru masuk pesawat. Karena baby bakal bosen nunggu loading penumpang sama persiapan take off. Apalagi bisa sampe 30 menit sendiri kan. Keburu dia uda ngga betah di kursi. Jadi yang pas-pas aja. Nunggu di Lounge dulu nyantai πŸ‘πŸ»

Itu adalah pengalaman dan tips and tricks aku. 

Intinya liburan sama anak kecil itu challenging dan nyenengin. Ada banyak hal di luar prediksi kita juga.

Bawa happy aja. Inget ini liburan. Jadi bawa santai dan happy. Siasati sebisa mungkin kalau tidak memungkinkan ya let it happen dan berbahagialah 😊

Sebelum bepergian juga pastikan mental siap yah antara ibu dan bapak. Bisa membagi tugas ini juga kunci penting saat liburan.

We are born awesome moms! Percayalah.

Kita bisa akalin dan sanggup ngatasin ribetnya travelling sama baby kok.

Aku juga sebelomnya mikir males dan pasti susah. Apalagi waktu packing kayak uda mau pindahan aja. Lalu hari awal banyak kendala. Sempet down dan pengennya pulang aja. Setelahnya mental langsung kebentuk dan ide banyak muncul kok.

Soal berat anak, aku mikirnya yang penting dia happy dan ngga kosong perutnya. Kalo kurusan nanti sampe rumah bisa dikejar lagi ketinggalannya.

Afterall, hati yang bahagia adalah obat. Tapi semangat yang patah keringkan tulang. Jadi bahagialah.

Start planning your holiday with your baby soon ❀️

Gift Ideas for Loved Ones

Hohoho it’s finally up on my blog.

I receive question about gift ideas so often. On average, i get 3 in a month.

Therefore, i decide to put it on my blog.


Just in case you need ideas to give your parents, in law, friends, or your crush a gift, you can rely on this directory ❀️

Let’s start!

β€’ Gift for Boyfriend

Wallet, Belt, Pen, Cufflink, Tshirt, Shirt, Polo, Long Sleeve, Jacket, Hat/Cap, Video Game, Book.

β€’ Gift for Girlfriend

Makeup, Dolls, Bag, Wallet, Shopping Vouchers, Flowers, Skin Care, Jewellery, Accessory, Clothes, Book. Or just simply bring her flowers and romantic dinner, she’ll love it ❀️

β€’ Gift for Mom or In Law (Ladies)

Skincare, bag, handbag, wallet, blouse, make up, clothes, bouquet of flowers, ice tart / cake tart, healthy supplement: preferably ginseng or bird nest.


β€’ Gift for Dad or In Law (Men)

Cufflink, pen, wallet, belt, clothes, healthy supplement, book.

β€’ Gift for Friend

Clothes, wallet, skincare, accessory, book or just as simple as birthday cake with heart warming birthday card.

β€’ Gift for Graduation

Pen – a good one, for him/her sign a contract paper and many more great deals in their life.

Flowers and Card

β€’ Gift for Valentine’s or White Day

Flowers, Chocolate, Fancy / Homemade Romantic Dinner .

β€’ Gift to Come Over or Visit BF/GF Family

If you live in another town, bring the most favorite/popular foods/goodies from your hometown. But if you live in the same city, don’t bother. Just bring the best version of yourself and be polite 😊

β€’ Gift for CNY / Christmas / NYE / Ramadhan, etc

Hampers of food, fruits, or healthy supplement for the family.

For your Girlfriend/Boyfriend, i don’t think it’s mandatory. If you still want to give, then you can always refer to the gift ideas i have mentioned above tho it might be confusing to differentiate birthday gift and other celebratory gift.

β€’ Bridal Shower Gift

It is best to coordinate with friends and spare your time to have dinner/lunch together. Even without decoration, bridal shower could be heart warming too. You can give a letter and don’t forget…. Lingerie 😍


β€’ Baby Shower Gift

I prefer to give and receive things that are usefull for the journey like pregnancy book, parenting book, sterilizer for baby bottles, feeding set, or even a treatment for mom to make sure she still looking gorgeous on pregnancy and after delivery such as massage coupon, skincare.

β€’β€’β€’

There’s a believe that you cannot give Watch – Perfume – and Shoes to your loved ones as it will cause the relationship to end.

Shoes – you ask the person to go away from your life.

Watch – as the battery dry and the clock stop ticking, so is your relationship.

Perfume – perfume will evaporate. They believed it will happen to the relationship. Love and the fire inside will evaporate and gone.

So how this thing relevant in our modern life? Do i believe this?

I personally don’t believe that. I gave my husband perfume and he’s still with me ❀️ I never gave those 3 items above to my exs but our relationship still end.

But if you have a doubt, then it is better to stay away from the “old believe” because i once heard this saying that if you have even only 0.1% of believe, it will happen to you. But if you don’t, it will never affect you.

We’ve come to an end πŸ™‚

I do believe that every gifts should match the personality of the receiver and the financial of the giver.

It’s important!

If you running out of ideas, you can always ask their wishlists and make one of it comes true! A personalised gift could always be a great option too πŸ™‚


Don’t measure the gift from the price and the brand
. Measure it from the thought and the care and the time the person (giver) put to prepare you such things.

And don’t feel burden to “pay back” at the same level of gift.

But i’m not here to teach you to become stingy okay…. If you have the budget, make sure you give your best too.

At the end of the day, your priority, commitment, your time, your consistency and loyalty are the things they will remember for life ❀️

Before i put this to end, i believe some of you will whisper like “can you suggest me the brand or which store to go to buy the clothes, bag, etc?

Brand always related to the budget you have. It is wiser and better that you go for yourself and look for what suits your wallet.

Don’t be afraid or feel ashame if you just browsing around without buying.

Ignore their weird look. Help yourself 😁 or you can always browse it on your browser first to know the price range of particular brands before visitting the store πŸ™‚

Good luck preparing your gift πŸ™πŸ»

And if you have another great idea to share, just comment below. I would love to have new insights too ❀️


** Pictures are from various sources at Pinterest**